fbpx

Katarakta

Šta je katarakta?
Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva koje se nalazi u oku, što utiče na smanjenje kvaliteta i količine vida.
Sočivo postaje tvrdo i zamućeno i ponekad ima žućkasti odsjaj.
Kako se katarakta leči?
Jedino efikasno lečenje katarakte je hirurško.
Kapi i tablete nemaju uticaj na sprečavanje nastanka ili usporavanje razvitka katarakte. Ukoliko se ne operiše, zamućenje sočiva može napredovati i dovesti do potpunog gubitka vida.
Kad operisati kataraktu?
Obično se preporučuje da se operacija uradi onda kad pacijent počne da oseća teškoće u dnevnom funkcionisanju
Odluku o operaciji donosi sam pacijent uz konsultaciju sa oftalmologom…
Ukoliko se odugovlači sa operacijom, sočivo se sve više zamućuje i vremenom otvrdne, pa je samim tim operacija nešto teža
Katarakta obično nije hitno stanje i ne ugrožava pacijenta vitalno, osim u slučaju slepila uzrokovanog kataraktom i nekih retkih komplikovanih oblika katarakte.
Vrste operacije katarakte?
• Fakoemulzifikacija sa ugradnjom sočiva (Phacoemulsificatio cum implantatio lentis artefitialis) je najsavremeniji način operacije.
To je mikroinciziona operacija gde se preko dva ili tri mala otvora ulazi u oko Phaco sondom koja koristi ultrazvuk da razbije zamućeno sočivo na male komadiće.Ista sonda komadiće sočiva usisava vakumom dok se sve vreme pritisak unutar oka održava stalnim protokom specijalne tečnosti. Unutar kapsule, a na mesto prirodnog sočiva se ubacuje implant – meko, savitljivo veštačko sočivo (IOL). Operacija se završava bez šavova tako da je oporavak veoma brz.
• Takođe je važno napomenuti da se uklanjanjem prirodnog sočiva, gubi moć akomodacije ( koja učestvuje u vidu na blizinu), i da je posle operacije moguće da pacijent nosi naočare za čitanje
• Veoma retko se radi klasična operacija katarakte – ekstrakapsularna operacija tj. ECCE i to uglavnom kod jako komlikovanih slučajeva, kad nije moguće operaciju završiti kroz mali rez. Nakon ove vrste operacije imamo nekoliko šavova na rožnjči koji mogu da žuljaju u početku.
• Clear lens phaco
Kod pacijeata koji imaju visoku miopiju i nije moguće uraditi neku od laserskih refraktivnih procedura zbog npr. nedovoljne debljine rožnjače, može se uraditi fakoemulzifikacija bistrog sočiva uz ugradnju odgovarajućeg IOL-a , sa kojim će biti smanjena dioptrija oka.. Druge opcije su ugradnja multifokalnog sočiva, kao i „monovision“ koncept koji se planira u razgovoru sa hirurgom.
• Kod pacijenata sa glaukomom zatvorenog ugla( glaucoma angulare), kada medikamentozno lečenje nije dalo rezultate, posle Nd Yag laser iridototomije, kao i nakon detaljne preopretivne pripreme koja podrazumeva pregled komornog ugla, aksijalnu dužinu oka, preporučuje se operacija katarakte, čime se anatomske strukture u oku menjaju i tako se postiže ciljni intraokularni pritisak
Anestezija
Katarakta se operiše u lokalnoj anesteziji, najčešće kapima anestetika a ponekad se daje injekcija lokalnog anestetika pored oka.
Operacija je bezbolna i pacijent obično oseća samo nelagodnost i pritisak u oku.
Postoji mogućnost da se operacije katarakte izuzetno rade i u opštoj anesteziji i to uglavnom kod osoba kod kojih se ne može obezbediti dobra saradnja u toku operacije.
.
Kakav je vid nakon operacije
Obično se vid uspostavlja sutradan ali se stabilizuje do mesec dana nakon operacije. Nekada, kod operacije komplikovanih katarakti, vid može biti zamućen sutradan zbog otoka rožnjače, ali se uz primenu terapije bistri u narednih nekoliko dana nakon operacije.
Vrste IOL-a
Postoji više vrsta IOL-a u zavisnosti od mogućnosti i želja pacijenata u vezi postoperativne očekivane vidne oštrine.
1. Standardna Monofokalna sočiva (vrhunskog kvaliteta), čija se jačina prilagođava refrakcionim karakteristikama oka ( predhodnoj dioptriji), što znači da smanjuje ili poništava predhodnu dioptriju za daljinu. Multifokalna sočiva: Spadaju u grupu Premium sočiva koja imaju obično 2 ili 3 fokusa za vid na daljinu i vid na srednju distancu, odnosno na blizu. Preporučuju se pacijetima koji su pre katarakte imali odličan vid .
2. Asferična sočiva: Spadaju u grupu Premium sočiva koja imaju osobinu da smanjuju sferne aberacije rožnjače i tako obezbede jako dobar kvalitet vida.
3. Torična sočiva: za pacijente sa visokim astigmatizmom

 

Doc dr Jasmina Đorđević-Jocić – Oftalmolog
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.