fbpx

Pravilno merenje krvnog pritiska

Kako se pravilno meri krvni pritisak?

Merenje krvnog pritiska za mnoge predstavlja obavezan deo svakodnevice, čak i po nekoliko puta.

Ali, da li znate to da uradite pravilno?

Nije dovoljno samo staviti aparat na ruku i ćutati, već postoji nekoliko pravila koje treba ispoštovati tokom merenja pritiska, kako bi se dobila prava vrednost.

Za početak, evo šta treba da uradi osoba kojoj se pritisak meri:

Pritisak možete da merite ležeći, sedeći i stojeći. Kada sedite, ruka treba da je savijena u laktu, a izdignuta do nivoa srca. Ukoliko osoba leži ili stoji, ruka može slobodno da pada.

Takođe, veoma je važno da ako je osoba kojoj se meri pritisak uznemirena, sačekate nekoliko minuta, pa tek onda izmerite krvni pritisak.

Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

Iskustva su pokazala da običan aparat – onaj sa pumpicom i stetoskopom, daje mnogo precizniji rezultat od digitalnog merača. Dakle, ako vam je svakodnevno praćenje krvnog pritiska neophodno, bilo bi dobro da nabavite običan, takozvani aneroidni merač pritiska.

Merenje pritiska aneroidnim aparatom

Oko nadlaktice leve ruke obmotajte manžetnu aparata, tako da bude oko 2 cm iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Leva ruka se koristi jer se na njoj brže primećuju oscilacije krvnog pritiska ukoliko merite nekoliko puta zaredom.

„Zvono“ stetoskopa postavite na jamu, ispod donje ivice manžetne, tako da jedan delić zvona bude prekriven. Stavite stetoskop u uši i pompicom brzo napumpajte do 180.

Točkićem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku – kada prvi put čujete otkucaje srca, to je vrednost vašeg gornjeg pritiska, a kada čujete poslednji otkucaj, otkrili ste koliki vam je donji pritisak.

Sistem Specijalnih Bolnica dr Đorić

No Comments

Post A Comment